Festmények / paintings: -2007 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nagyítás

A megnyitó helye, időpontja: Túri Fazekas Múzeum (Bolváry-kúria)  Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41. 2012. szeptember 8. (szombat) 15 óra

A kiállítás 2012. október 18-ig látogatható.

A kiállítás címe azonos a fotóeljárásban használt kifejezéssel melyben nagyítólencsék használatával megnövelik a kép méretét, hogy ezáltal részletgazdagabb legyen.

Esetünkben is egyfajta nagyításról van szó, ahol valóban megtörténik a kép fizikai méretének megnagyobbodása. Ellenben itt a  nagyítólencsék helyett a festő belső világán,  az emlékeken, fantázián és a személyes kötődésű érzelmeken szűrt, festőtechnikával készűlt képek jönnek létre.

A témaválasztást egyértelműen meghatározta a kiállítás helyszíne, a Mezőtúri Fazekas Múzeum, ahol a Nagyszülők Fazekas munkái az állandó kiállításban szerepelnek és ezzel megelőlegeznek valamit a mostani kiállítás légköréhez. Így válhat a tér, a kiállítótér - melyben ezek a tárgyak jelenvannak -   különlegessé, igazán egyedivé, (misztikussá (egy elméleti térré)) élő kapcsolatot hozva létre múlt - jelen között vagy méginkább időtlenséget teremtve és ezáltal létjogosultságot adva a személyesség ezen fokának, ahol a fotóalbumból kiemelt, a családtagok régi kisméretű fotóiról az emlékeken, fantázián, megszűrve és személyes kötődésű érzelmek alapján újragondolva, manipulálva új felületen (interface), új színezetet kapva festmény formájában jelenjenek meg.


A kiállítás képi tartalmának fejlesztésével párhuzamosan a felkészülés ideje alatt a kiállítás tematikájában is módósítást tettem, felülírva a korábbi elképzelést. Ezért beemeltem egy másik, az előzőtől független gondolatot. Ennek célj a tudatosság előtérbe helyezése, és hogy méginkább kisajátítsam (uraljam) a teret és túlzott személyessége helyett, azt túllépve egy új nézőpontba helyezzem a kiállítás képeit. 

"Az általam elgázolt pillangók emlékére"

Utazás közben az autó elején szétroncsolódott, az általam elpusztított pillangók és egyéb rovarok ezrei adták az egyes képek egységgé szervezésének  alapgondolatát. Az így kialakult  Az általam elgázolt pillangók emlékére mondatnak alárendelve  személyesen átélt látvány után (Csüngőlepkék párzása), később ettől elszakadva már absztrakt gondolatokból  a pillangó motívumot felhasználva, velük kapcsolatos koncept jellegű képi utalásokat - installációkat hozzak létre (Lepkegyűjtemény, Modell).


Modell:

eredetileg Az általam elgázolt pillangók emlékére 2. című képhez készült, ami  a ütközés előtti pillanatban a pillangók egymáshoz és az autó orrához viszonyított helyzetét modellezi. Az installációt szemből megvilágítva, az árnyékok különböző megjelenésével (éles - homájos) a távolságok kifejezésére kerestem megoldást. Önálló alkotásként van jelen a kiállításban.  


Fekete pillangók: 

különböző alapanyagú fekete festékek  tulajdonságait kihasználva, sajátos fényvisszaverő képességük alkalmazásával fejezem ki  a háttér és előtér viszonyát. A lepkéket díszítő színes pöttyökel nem csak esztétikai hatást szeretnék kelteni, hanem elhatározni, hogy a kép  színes és nem monokróm.

 

Budapest
2012 09 06